Veszélyben a kétharmad?

2014. november 25. 07:23

Arccal Veszprém felé, mert ha a Navracsics Tibor lemondása miatt felszabadult képviselői helyet is ellenzéki jelölt nyeri el, akkor megszűnik a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada! Ezt olvasom lépten-nyomon. Pedig nem pontosan így van.

2014. november 25. 07:23
Domány András

A közönségesen kétharmadosnak nevezett sarkalatos törvényeket a jelenlévő képviselők legalább kétharmadának szavazatával lehet elfogadni vagy módosítani. Ez a gyakori eset, szinte minden héten van valamelyik szavazásnak olyan pontja, amely ebbe a kategóriába esik. Ez azonban sosem gond, mert az elmúlt 24 év tapasztalata szerint a mindenkori kormánypártok mindig fegyelmezettebbek, mint az ellenzék, amely – a függetleneket is ide sorolva – gyakorlatilag soha nem jelenik meg teljes létszámban. Vagyis ki merem jelenteni: ha netán Veszprém – egyébként kevéssé valószínű – elvesztése miatt 199-ből 132-re csökkenne a kormánytöbbség (ez 66,3%, egy fővel kevesebb a kétharmadnál), az ilyen minősített többségű szavazások túlnyomó részét akkor is sikerrel tudná venni a kormányoldal. (…)

Mindez nem jelenti azt, hogy a várható veszprémi időközi választás érdektelen. Lélektani hatása bizonyára lenne a kétharmados kormánytöbbség elvesztésének, tehát az ellenzéki pártok okosan teszik, ha komoly jelölteket állítanak, és erős kampányt folytatnak. Az azonban nem igaz, hogy egy esetleges ottani ellenzéki győzelem lényegesen megváltoztatná az erőviszonyokat, vagy megakadályozná az eddigi erőszakos, egyeztetések nélküli kormányzás folytatását.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2014. november 25. 17:53
Szerintem Domány elvtárs ezt úgy értette, hogyha Veszprémben nyernek, és számszerűleg megszűnik a Fidesz 2/3-a, akkor a ballibnek nem lesz mire hivatkoznia.
berzsian56
2014. november 25. 15:01
Éhes disznó makkal álmodik.
catalina9
2014. november 25. 12:42
Én még értelmes baloldalit nem láttam, de most tökéletesen meghülyültek. Ha Fidesz elveszti Veszprémet, akkor a baloldal csapdába esik. Ugyanis ez esetben elég, ha egy nem fideszes képviselő nem vesz részt a szavazáson és fidesznek újra meg lehet a kétharmada. Ebből fakadóan egymást fogják zsarolni a balosok, vagy ami még rosszabb újra egymás mellé szorulnak. Ugyanaz a helyzet, mint a 2006-os választáson, akkor is hogy örömködtek a ballibák a győzelmükön, Orbán meg örült az eljövendő kétharmadnak.
Mich
2014. november 25. 11:43
a hvg teljesen HITELTELEN... de itt egy fontos pontra mutat rá (persze kicsit maszatolva...): a Ballik túlnyomó többsége NEM folytat igazi parlamenti munkát, ezért SOHA nem is jelennek meg teljes létszámban - így a Fidesznek a kétharmadnál kevesebb is elég egy kétharmados szavazáshoz (még ha a Ballik és a Jobbik össze is fog, ami egyre inkább jellemző...)! Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!