Ellentéteket okoz a brit munkavállalási tervezet

2013. december 22. 15:20

Törvénysértőnek, ésszerűtlennek és gazdaságilag kivitelezhetetlennek tartják az EU-ból érkező külföldiek létszámstopját a brit kormánykoalícióban résztvevő Liberális Demokraták vezető politikusai. Szerintük a David Cameron által vezetett Konzervatív Párt pánikba esett a szélsőjobboldal térnyerése miatt. Andor László, uniós biztos egyetért a Liberális Demokratákkal.

2013. december 22. 15:20

Ultimátumszerű nyilatkozatokban utasították el vasárnap a brit kormánykoalícióban részes Liberális Demokraták vezető politikusai a nagyobbik koalíciós partner, a Konzervatív Párt terveit az EU-társállamokból érkező munkavállalók számának korlátozására.

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes a The Sunday Times-ban közölt cikkében „értelmesnek és ésszerűnek” nevezte a kormány által az EU-bevándorlás szabályozásával  foglalkozó tervek némelyikét, köztük azt, amelynek alapján, ha egy külföldi EU-állampolgár az utcán alszik és koldulásból tartja el magát, kitoloncolható és 12 hónapra kitiltható lesz Nagy-Britanniából. Szerinte ez az a pont, ahol meg kell húzni a vonalat, a betelepülés korlátozása értelmetlen. A tervezet szerint a külföldi uniós betelepülők számát 75 ezer főben korlátoznák évente. Úgy gondolja, hogy egy ilyen korlátozás illegális lenne, és a külföldi EU-államokban élő britek milliói „aligha köszönnék meg” a brit kormánynak, ha emiatt „adok-kapok jellegű” megtorló intézkedések szenvedő alanyaivá válnának.

Clegg szerint „politikailag talán népszerű lenne”, ha Nagy-Britannia „Dover szikláira” kitenne egy nagy táblát „Belépni tilos” felirattal, de ezért hatalmas gazdasági árat kellene fizetni. Ha a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók „ma este hajóra vagy repülőre szállnának és hazamennének”, egyebek mellett összedőlne a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), és „csikorogva lefulladna” a londoni City pénzügyi központjának gépezete is - írta a politikus.

Vince Cable, az üzleti ügyek minisztere is osztotta párttársa nézeteit és törvénysértőnek, emellett kivitelezhetetlennek is nevezte az EU-állampolgárok betelepülésének számszerű korlátozását. Azt is bejelentette egy televíziós műsorban, hogy a kvóta bevezetése „nem fog megtörténni”, a Liberális Demokraták megakadályozzák azt. Szerinte nagyon kevés bizonyítéka van annak, hogy a kelet-európai EU-bevándorlók csak a szociális juttatásokért érkeznének Nagy-Britanniába. Ugyanakkor minden bizonyíték arra vall, hogy sokkal több adót fizetnek be a brit költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális juttatások formájában kivesznek.

Cable szerint az ilyen elképzelések azt jelzik, hogy a nagyobbik koalíciós partner, a Konzervatív Párt „pánikba esett a UKIP – az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja  miatt”, akiknek fő politikai célkitűzése a brit EU-tagság feladása és az uniós bevándorlás korlátozása. Az UKIP támogatása folyamatosan növekszik, ám a hasonló álláspont Cable szerint nem fogja segíteni a konzervatívokat, viszont nagyon nagy károkat okoz.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos is egyetértett a két Liberális Demokrata politikussal. Kijelentette: David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök Nigel Farage-nak, a UKIP vezetőjének „retorikáját visszhangozza”. Szerinte nagyon nehéz partneri kapcsolatokat ápolni úgy, ha a közbeszédet „zsigeri ösztönök és bizonyos mértékű félelemkeltés” vezérli. Ez mellett „paradoxnak” nevezte, hogy Nagy-Britannia egyrészt az „EU-bővítés és az emberek szabad mozgásának bajnoka”, másrészt ellenzi a bevándorlást az új tagállamokból.

A magyar uniós biztos, aki az elmúlt hetekben már konfliktusba keveredett Londonnal hozzátette, hogy az utóbbi időben Spanyolországból és Olaszországból emelkedett a legnagyobb mértékben a Nagy-Britanniába érkező bevándorlók száma, velük kapcsolatban azonban „nincs hisztéria (...) akkor miért szólaltak meg a vészcsengők a román és a bolgár bevándorlók miatt?”

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trianon
2013. december 23. 11:01
"az utóbbi időben Spanyolországból és Olaszországból emelkedett a legnagyobb mértékben a Nagy-Britanniába érkező bevándorlók száma, velük kapcsolatban azonban „nincs hisztéria (...) akkor miért szólaltak meg a vészcsengők a román és a bolgár bevándorlók miatt?” Hát mert rasszista liberálnácik az angolok, a románok közt sok lenne a ci.. és ezért tiltakoznak A gyarmattartó agresszor fennhéjázóknak szabad rasszistának lenne, a franciáknak szabad ci..telepeket felszűmolni de - szerintük, a nagy "demokraták szerint- nálunk a legnagyobb az idegengyűlölet Mikor mindig is befogadó nemzet voltunk, ennek (is) köszönhetjük Trianon is
Trianon
2013. december 23. 10:58
Ez az az Andor László aki nem volt jelen egy, Magyarország elleni szavazáson de elmondta hogyha ott lett volna, akkor ellenünk szavaz Köszönjük, hazaárólókám, a liberális fajtátokból elég volt!
Trianon
2013. december 23. 02:49
"Békeszerető" angol "árják" a képen
Trianon
2013. december 23. 02:49
A Scotland Yard 1989-ben kezdett nyomozni, miután Thomas egy új könyvben azt állította, hogy Hess csak egy szélhámos volt, akit a nácik küldtek Angliába, majd két, amerikai katonának öltözött brit merénylő megölte. 11 oldalas jelentésében Jones arról ír, hogy az egyik SAS-tag által informált orvos „bizalmasan átadta” neki a két gyanúsított nevét, akiket a brit kormány bízott meg a feladattal – félő volt ugyanis, hogy ha Hess kiszabadul – ahogy azt a Szovjetunió a fogvatartás körülményeit bírálva minduntalan sürgette –, több, London számára kellemetlen információt oszthat meg a külvilággal, többek között egy Churchill elleni puccsal kapcsolatban. A nyomozást hat hónappal később zárták le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!